Politieke en sociale kader
Politieke en sociale kader van mijn practicumplaats
Mijn organisatie is een klooster in Oirschot. Dit is een dorpje tussen Eindhoven en Tilburg. Hier is het dorpse erg aanwezig. Iedereen praat over elkaar en heeft een mening over de ander.
Sinds de zusters uit het klooster mogen wordt er meer over gepraat. Mensen hebben wel respect voor deze zusters alleen ze hoeven er niet per se mee te spreken. Al worden er wel rondleidingen gegeven die mensen erg interessant vinden. Het leven wat de zusters vroeger hadden is erg veranderd. Er treden geen nieuwe zusters in dus het is langzaam aan het doodbloeden. Vroeger zorgden de nieuwe zusters voor de ouderen zusters. Dit is nu niet meer het geval. Nu worden zij verzorgt door mantelzorgers die ingehuurd zijn vanuit de organisatie in het klooster. Ze krijgen de zorg die ze willen en hebben meer te zeggen dan vroeger. Iedereen staat wel voor elkaar klaar maar kan gewoon niet meer alles omdat ze zo oud zijn.
Mijn politieke en sociale stelling in mijn practicumplek in het klooster is meegaan met de zusters. Ik wil hun graag begrijpen en aan de hand daarvan helpen. Daarin ben ik erg nieuwsgierig en ik denk dat daar mijn kracht ook ligt in het maatschappelijk werk. Het is erg gemoedelijk en dat vind ik mooi. Wat ik heb gemerkt is dat dit gemoedelijke veel meer energie geeft om iemand te helpen dan dat dit niet zo zou zijn. Dit is ook wel wat mij beweegt op stage. Dat het nu aan het uitsterven is vind ik erg jammer. Het is zo mooi om ze bezig te zien met elkaar en samen koffie te zien drinken met zijn allen (30 personen) elke dag 3 keer. Dat ik het met moeite strax los ga laten.
De invloed die ik meeneem van stage is de gemoedelijkheid en openheid van de vrouwen daar. Het hoeft niet altijd statisch te zijn in de hulpverlening maar het gemoedelijke is misschien wel veel belangrijker.
Comments